Tuesday, August 4, 2009

The De La Rosa's Story...




Bismillahirrahmanirrahim...




Telah lama saya menyimpan hasrat untuk bercerita sebuah kisah tentang dia yang bernama De La Rosa.Kisahnya tidak biasa dan tidak juga luar biasa tetapi sudah cukup untuk menimbulkan rasa hairan dan "confuse".Ini menyebabkan banyak spekulasi telah dibuat oleh orang ramai tentang De La Rosa ni.



Kisah De La Rosa ini bermula apabila dia membuat keputusan ketika belajar di darjah tiga,sedikit menyimpang ketika di matrikulasi dan kesannya dirasainya setelah itu. Untuk memudahkan cerita mari kita imbas kembali suatu kekeliruan yang dialami oleh orang di sekitar De La Rosa ni..



N : Akak nak tnya skit ni..De La Rosa ni SHAMS ek dulu???


DLR : A'aa..tapi ni tanya pasal SHAMS mana ni?SHAMS ada dua,SHAMS Kula Terengganu ke SHAMS Seremban?Sebab saya SHAMS KT..


N : Ooo..ye ke..akak ingatkan awak ni SHAMS Seremban.Sebab akak dulu sekolah situ jugak.SHAMS Terengganu rupanya.Ingatkan sama.


DLR : Camne tau saya SHAMS?


N : Junior awak ada cerita kat akak katanya awak ni sekolah SHAMS dulu.Ingatkan SHAMS Seremban.


DLR : Junior saya mana satu ni?Saya pun cari-cari gak kalau ada junior kat sini tapi tak jumpa-jumpa lagi ni.(Sambil tu De La Rosa bermonolog dalaman.Siapa la junior yang N ni katakan..)


N : Ada la..Mana boleh bagi tau.Tapikan macam mana awak boleh ada junior kat sini kan awak baru je masuk 1st year.


DLR : (De La Rosa segan nak cerita tapi dia ceritakan juga)Actually masa kat matrikulasi dulu saya buat-buat repeat.So,saya matrikulasi dua tahun la.Jadi sekarang saya sama batch dengan junior saya la.Kalau nak ikutkan saya ni SPM'05


N : Kalau macam tu kita ni sebaya la ye.Maaflah selama ni akak membahasakan diri akak "akak" ye.Ingatkan awk muda setahun.(Sambil sedikit tersipu malu.)


DLR : Eh..Saya memang muda lagi pun.Memang la saya rugi setahun tetapi saya baru umur 20 tahun ni.


N : Aik..Macam mana boleh macam tu?Awak cakap awak sPM'05 lepas tu rugi setahun.Kita sama umurlah.SPM kan tahun sama.


DLR : Memang la tapi saya ambik SPM masa umur saya 16 tahun.Masa saya ambik SPM tu umur saya muda setahun.So,bila saya rugi setahun jadi macam biasa la.Macam budak-budak lain.


N : Eh..macam mana boleh ambik SPM muda setahun?(bertanya dengan nada semakin hairan).


DLR : Sebab masa darjah 3 dulu saya ambik PTS.Saya skip darjah 4.


N : Ooo..budak PTS rupanya.Tapi SPM batch sama la kan..


DLR : A'aa..


N : Awak matrikulasi mana dulu?


DLR : Matrix Negeri Sembilan.Tak silap saya,saya ada kenal budak SHAMS Seremban yang sama matrix dengan saya.Nama dia Atiqah.Binti apa saya lupa.Tapi dia dulu masa form 4 form 5 dia kat SAMURA,Sains Muar.Sorang lagi saya kenal Abang Firdaus Ujang.Legend kat SHAMS kan?


N : Ooo..Atiqah tu..kenal..kenal..dia kat mana sekarang ni ek?A'aa..Abang Firdaus Ujang tu memang la.Best students batch dulu-dulu.


DLR : Atiqah sekarang kat Trisakti(Universiti Trisakti,Jakarta).


N : 2nd year ke sama ngan awak 1st year?


DLR : Dia tak la..Saya je repeat.Dia 2nd year dah.


N : Ooo..Eh..klu cam tu akak nak balik dulu la ye..Terima kasih la bagi pinjam hard disk ni.Nanti lepas ambik gambar semua akak pulangkan ek.


DLR : Ye..sama-sama..


Dalam satu lagi peristiwa lain...



Adik 1 : Kenapa baru 1st year?Bukan sepatutnya dah 2nd year ke?Abang dulu bukan matrikulasi UIA kan?tapi nape umur abng baru 20 tahun pulak?


DLR : (Nak cerita ke tak nak ni???Cerita je lah..Sebagai teladan kat budak-budak ni..kata De La Rosa dalam hatinya)Actually macam ni,abang dulu PTS.So,SPM batch 05 la sama dengan abang ngan kak fasi kamu tu yang lain.Sebab tu baru umur 20 tahun.


Adik 2 : Wah..pandainya abang ni.Budak lompat rupanya.


DLR : (Adeih..malu la plak..Tak pe..niat nak bagi pengajaran sedikit..)Tapi masa dekat matrikulasi,abang repeat year.So,jadi 2 tahun kat matrikulasi.Sebenarnya setahun je.So,sekarang abang dah mcam join balik budak yang sebaya dengan abang budak yang SPM'06 yang lahir tahun 1989...


Adik 2 : Tapi tak pe la kan sebab umur still sama.Kalau masuk UIA mesti tua setahun.


DLR : Eh..jangan la fikir cam tu.Kita kalau boleh nak fikir ke hadapan je.Nak berjaya je.Tak nak la gagal kan..Cam abang,mula-mula fikir nak dapatkan degree secepat mungkin.Ni nasib baik abang lompat.Kalau tak,tak pasal-pasal sekarang abang tua setahun daripada budak-budak batch abang yang sama belajar sekarang ni tau.Tu la hikmahnya ALLAH bagi.........



(Ada lagi yang dibebelkan De La Rosa ni tetapi tiada kaitan dengan topik utama post ini..)



So,faham ke tidak kisah De La Rosa yang cuba saya sampaikan ni???



Sambung sedikit lagi cerita ni...



De La Rosa tidak kesal mengorbankan masanya setahun bagi menyelamatkan masa depannya.Dia tahu keputusan perlu diambil.Dia perlu menentukan masa depannya sendiri.Bukan senang bagi dirinya mengambil jalan yang agak tidak popular.Boleh dikatakan jalan yang membinasakan dirinya.Siapa berani untuk mengorbankan masanya setahun me"repeat"kan diri?Mungkin ada tetapi segelintir sahaja.Dia memilih jalan ini sambil berdoa kepada PENCIPTANYA agar jalan yang dipilihnya itu diiringi berkat buat masa akan datang.



Dahulu De La Rosa agak kekok untuk bergaul dengan rakan sebaya memandangkan rakan-rakannya selama ini kebanyakannya berumur lebih tua setahun.Dia lebih selesa bergaul dengan orang lebih tua dan menganggap diri dia budak muda atau macam adik-adik.Setelah mengalami perubahan situasi,De La Rosa sedikit sebanyak agak tertekan kerana perlu mengubah pola fikir,cara pergaulan dan perlu membiasakan diri tanpa status budak muda yang telah dipegangnya selama 8 tahun.Alhamdulillah..Berkat doa dan rasa rendah dirinya kini De La Rosa sudah membiasakan diri dengan situasi baru hidupnya.




Pengajaran yang ingin saya sampaikan melalui kisah De La Rosa ini ialah setiap tindakan dan keputusan yang diambil mempunyai kesan dan akibat yang tersendiri.Kesannya mungkin baik dan mungkin buruk.Jika kesannya baik,maka bersyukurlah kepadaNYA manakala jika kesannya buruk tetaplah bersyukur,mungkin ada hikmah yang tidak diketahui kita tetapi diketahuiNYA.



Dan sesungguhnya SANG PENCIPTA lebih tahu apa yang baik untuk ciptaanNYA.Mungkin apa yang disukai dan digemari oleh kita tidak baik untuk kita dan apa yang tidak disukai itu lebih baik untuk kita.Belajarlah daripada pengalaman dan ujian yang dilalui supaya kita sedari apa yang baik untuk kita seperti yang mahu ditunjukkan SANG PENCIPTA.



Hadapilah cabaran dan ujian dengan penuh tabah.Sesungguhnya setiap ujian itu datang daripadaNYA.Kembalilah kepadaNYA untuk memohon petunjuk dan jalan kerana DIAlah yang menentukan segala-galanya pada waktu silam,sekarang dan akan datang walaupun kita yang memilih.








The Road Not Taken.


Two roads diverged in a yellow wood,
And sorry I could not travel both
And be one traveler, long I stood
And looked down one as far as I could
To where it bent in the undergrowth;


Then took the other, as just as fair,
And having perhaps the better claim,
Because it was grassy and wanted wear;
Though as for that the passing there
Had worn them really about the same,


And both that morning equally lay
In leaves no step had trodden black.
Oh, I kept the first for another day!
Yet knowing how way leads on to way,
I doubted if I should ever come back.


I shall be telling this with a sigh
Somewhere ages and ages hence:
Two roads diverged in a wood, and I—
I took the one less traveled by,
And that has made all the difference.




By Robert Frost (1874-1963)












Ya ALLAH...
Don't leave me please YOUR guidance I need...
Show me the way, light up my life...
Don't leave me please YOUR guidance I need...
Show me the way, to gain YOUR love...

6 comments:

AdeLaide NinaSe.. said...

hoho... kisah yg sama seperti nina,
tapi tidak serupa... huhu =p

nina pon spm 06' tp amik masa umo 16!!! hihi...~ kita geng!!!

kira awak batch sama ngan along nina...

dia pon spm 05', tp amik umo 16 gak...~~~

hazaryu said...

Semangat yang ditunjukkan oleh DLR memang patut dipuji.Ramai yang membuat keputusan untuk mengalah dan berserah sahaja tanpa membuat sedikit pun perubahan dan anjakan paradigma bagi memajukan diri.Saya setuju dengan DLR.Dan sesungguhnya SANG PECIPTA lebih tahu apa yang baik untuk ciptaanNYA.Setiap kejadian yang berlaku ada hikmahnya.
Again,Congratz DLR..

p/s i like this post..keep it up.

3rdmarch said...

kita geng?
siapa kita 2?
bukan kita la..
tapi nina ngan de la rosa..
along nina sama batch ngan de la rosa la 2..
ehee~ ;p

3rdmarch said...

2 nora~

sgguh bertuah de la rosa ada yang memuji..
semoga dapat membakar semangat de la rosa apabila dia sendri y baca komen ni..
syukur pd SANG PECIPTA apabila ada yang memuji ciptaanNYA..

btw,best plop dgr pggil de la rosa DLR..boleh wat nama glamor ni..
+ huruf S jd DSLR..jd camera plak..kui3~ ;p

DLR + S = DSLR

AdeLaide NinaSe.. said...

kure2 dlm perahu...~

3rdmarch said...

labi-labi dalam perigi.. ;p