Tuesday, July 21, 2009

Soulmate???




Bismillahirrahmanirrahim...



Ketika asyik merentasi blog-blog yang di"link"kan di blog ini saya telah tejumpa suatu persoalan di blog Cursing Malay : Terus Terang..
Saya agak tertarik debgan persoalan tersebut..
Di sini saya letakkan persoalan tersebut dengan sedikit perubahan..



Katakanlah..
Anda terjumpa dengan orang yang lebih baik untuk anda berbanding dengan pasangan anda(ketika ini anda berdua masih belum berkahwin)..
Apa yang anda kan lakukan???


(a)Terus setia walapun anda merasa terkilan..


(b)Mintak dia berubah..


(c)Putuskan hubungan untuk bersama "soulmate" anda..


(d)Main kayu tiga..


(e)Buat perangai supaya pasangan anda mintak putus..



(f)Anda punya cara lain yang lebih baik,iaitu ___________..









Pasangan anda mungkin hanya seorang kawan rapat..
Mungkin dia adalah kenalan yang anda simpan perasaan terhadapnya..
Mungkin sekadar couple biasa..
Mungkin juga tunang anda yang baru bertunang..
Mungkin juga tunang anda yang 2,3 hari lagi hendak melangsungkan perkahwinan dengan anda..
Mungkin hubungan anda berdua berstatus lain yang sukar dijelaskan..
Anda juga mungkin masih lagi single..
Kedudukan dan situasi anda semua pasti berbeza..

Jawapan dan pendapat anda semua juga pasti berbeza..



Jadi,apakah jawapan anda???











***Anda dijemput untuk meninggalkan jawapan/pendapat/idea anda di sini..




















dah dekat sebulan cuti..
kena muhasabah diri skit..
post mortem apa je dah buat masa cuti ni..

52 comments:

hazaryu said...

interesting...berserah kepadaNya kerna Dia yang menentukan segalanya

3rdmarch said...

berserah pon kene ada usaha..
kene ada tindakan..
kena ambek keputusan..

so,what is ur decision?

Al-Tuah Al-Shahab said...

salam,
mcmn tahu yg dia tu terbaik utk kita...
saya pilih main kayu tiga
hehe

3rdmarch said...

waalaikumussalam~

pergh..
sgguh brani tuan hamba..
seperti hang tuah pahlawan silam..

a'aa kan..
cam tahu je..
camne nak tahu ek?
solat sunat istikarah dlu kot..
mintak petunjukNYA..
ehee~ ;p

hawa said...

salam~

hawa pilih untuk putus dengan semua
dan tak perlu pilih siapa2
ada dalam pilihan jawapan kan?
hahaha
alasan?
Allah dah pilihkan untuk kita
terima saja lah
belum jumpa?
nanti jumpa lah tu

p/s:macam mana dengan cd yang hawa minta tolong buatkan tu?

3rdmarch said...

waalaikumussalam~

utk putus dgn semua?
kantoi dah ada ni..
sape dia 2 hawa?

nice answer..



p/s : cakap hri 2 xtao lg..so,xwat lg la..so,camne ni?btl2 nak sruh buat???

chipsmore said...

uihhh...susah nk jawab ni..

if nk jawab pon susah..
if jd tol2x kat myself..lg susah...

haaa...xdapet den nk nolong ;)

chipsmore said...

jika kamu telah bertemu dengan seorang insan yang pasti membawa KEBAIKAN kepada dirimu. MENYAYANGIMU. MENGASIHIMU. Mengapa kamu berlengah,?? cuba MEMBANDINGKANNYA dengan yang lain. Terlalu mengejar kesempurnaan. Kelak, kamu akan KEHILANGANNYA apabila dia menjadi milik orang lainKamu juga yang akan MENYESAL.

3rdmarch said...

prepare before it happens 2 u..
just put urself in this situation..
than think about this carefully..
make sure ur mind is clear..
jgn serabut2..
nt lain plak keputusannya..
ehee~

ekau x tolong sesape kecuali dri sendri..

sekadar persoalan utk difikirkan..
tiada paksaan utk menyelesaikannya bersama~

p/s : dah lma xcakap nogori.. rindu plak..kui3~

3rdmarch said...

eh..ada lg komen..

igtkan xde komen dah td..

hurrmm..

kesimpulannya jgn mengejar kesempurnaan dan jgn menyesal di kemudian hari ek???

ke camne???

ada tambahan lg???

kalau ada dijemput tambah ye..





p/s : klu dia da jd org lain punye xbole cari lain ke???mungkin dapat y lg bagus...???

chipsmore said...

ok..let say dy kawen ngn owg yg better 2 n tnggalkan pasangan dy..

nnt bile da kawen...not impossible jumpe org yg lg bagus dr yg dy kawen 2 kan?? bestu nk cerai..tinggalkan husband/wife dy coz jumpe lebih baik dr 2??

kesimpulannya...
if kesempurnaan yg kite cari..
smpai bile2x kite x kan puas ati...
coz nobody's perfect..

juz appreciate wat do u have now ;)

p/s: den owg nogoghi..tp x ghoti sgt ngomong nogohi..wakakaka..

3rdmarch said...

kalau lelaki senang je kot..
kawen je la 1 lg..
kui3~ ;p

2 husband n wife..must learn how 2 appreciate each other..

2 y belom kawen..sebelom kawen cri bakal pasangan y paling mantop ek..biar smpai bl2 pon xpuas..sbb klu puas nt carik lain lg..ehee~ ;p



p/s :

ngomong?bhya ni nt pupus loghat nogori..huhu~

bercinta pas kawen lg best kot..hoho~

*_*

***teruja

duha said...

assalamualaikum..
sape suruh gatal couple dlu..
kan da susah hati nak pilih yg mane.
baik kite stay single dlu..
da jmpe paling baik..
kawin trus..
:p

salam~

3rdmarch said...

waalaikumussalam..



cik dudu..
garangnye bunyi..
takot cek baca komen hang..
betol3..
ini cek setuju sgt..
tp nak tmbah skit..
pas jumpa..
kena ta'aruf dlu la..
xbaek gaduh2..
jumpa terus kawen..
gaduh2 nak pi mana?
hang takot bakal laki jumpa y lain ka?



p/s : jumpa terus kawen..duha nmpaknya xsbaq nak kawen..kui3~

hawa said...

salam..

mana ada lah jijol
i single mingle triangle no couple k..ahahaha
itu cuma jawapan kalau ada.
masalahnya tak ada pun dan tak nak ada lah..hehe

p/s:huuu,suruh betul2 lah ni
tolong buat ye?
boleh kan3?

3rdmarch said...

waalaikumussalam~

mane la cek tao..
statement hang 2 cam putus couple je..(cam artis plak)

baguih la klu betol cam 2..



p/s : Ooo..ok..iA..i'll try my best..

miss susi said...

assalamualaikum..

setuju ngn wawa n dudu..
mntak jauh la dri cuople2 nie..
rosak hati..adehh..
dudu n wawa jgn langkah bendul ye...

p/s=cuti wat pe je?jmpe di du`at..

fadhli said...

salam.wah,mantap gile persoalan yg ditimbulkan oleh abang j jou kite.hehe.serius dowh.susah nk jawab.better solat istikoroh n tanye parent la how.

3rdmarch said...

waalaikumussalam..

miss susi..

cek tao la hang ngan dudu n wawa semua 2 sekepala..
mostly semua sama..
sorg stuju semua setuju..
tp kan..
betol la..

“Al-ilmu nuur,wannuur la yahdi lil ‘asi”

Ilmu itu cahaya dan cahaya tidak datang kepada pelaku maksiat..

Begitulah sebuah ungkapan ulama’ tentang ilmu.Ilmu tidak akan mendatangi si pelaku maksiat.

Begitu juga As Syafie digambarkan lembap dalam menghafal kerana secara tidak sengaja melihat betis seorang wanita yang melintas di hadapannya…


***amek kat blog gapo..

p/s :

gapo..cek cedok skit ilmu drp blog hang..

cuti ni macam2 cek buat..
tp mostly on9 la..
iA..pjg umo..ada rezki kita jumpa..

3rdmarch said...

waalaikumusslam..

fadhli..
abg smart ITB..

aku rs mg lg tua drp aku satahun..
pggil aku abg plop..
terbalik ni..

alaa..
ssh2 pon mg jwb gop..

drp jwpn mg 2..
mg cam byk pilihan calon je..
sedap dah jd mg op..

bagus la..

mntak pertolonganNYA..
dan dptkan pendapat ibu bapa..

xdop g hok wi pendapat tnya mak ayah slain mg..
lupe ke mak ayah blake set2 ni..

baguh mg Li..
mg mmg boleh nikoh slalu dah..




p/s :

dudu,wawa n susi..

jgn lupa mntak pendapat parents dlu..
nak kawen cpt pon igt mak ayah..
ehee~ ;p

AdeLaide NinaSe.. said...

mmm.. entah laa...

better buat solat istikharah dulu... klau Allah dh bg petunjuk, bru buat pilihan yg mna satu utk dipilih...

actually, dlm islam dh cukup cantik... sebenarnya, solat istikharah bukanlah semata-mata bila nak buat keputusan pilih jodoh...

sebenarnya, kita disarankan solat istikharah pada setiap mlm. setiap hari..

kenapa???

kerana, setiap hari kita perlu buat keputusan... keputusan itulah yg akan menjadi panduan arah hala tuju kehidupan kita... sama ada ke arah positif, atau negatif...

oooppss... terlebih sudahh!!! mcm nk post entry jekk... hehe =p

3rdmarch said...

ada y mencadangkan solat istikarah..

sgt2 bagus cadangan cik ninase ni..

mintak petunjuk TUHAN utk decide apa2 pun..

supaya setiap keputusan y diambil adalah paling tepat..

nak tnya skit solat istikarah ni nak pilih calon ke nak buat keputusan nak kawen ke xnak lg?

1 lg..golongan manakah anda?

just asking..xnak jwb pun xpe..

p/s : xkesah pon terlebih.. (n_n)v

AdeLaide NinaSe.. said...

hoho.. =p

jwpan ini, istikharah adalah utk pilih calon yg sesuai.. yg terbaik...

"ya, Allah, klau dia adalah jodoh terbaik utk ku, maka dekatkanlah hatinya dengan hati ku... ya Allah, klau dia bukan jodoh terbaik utk diriku, jauhkanlah hatinya dgn hati ku..."

tapi kan, klau Allah beri petunjuk, jodoh kita bkn dgn kedua2 org tuh, so kena laa accept, dia bkn jodoh kita... mungkin ada yg lg baik menanti kita.. mungkin belum sampai masanya... huhu =p

>>golongan manakah anda?

owh... single mingle tringle

(^^)v

3rdmarch said...

owh..
nak pilih calon rupa2nya..

terima ksh dgn doanya..

sgt tepat..
sesungguhnya DIA lbh tahu y mana lbh baik utk makhlukNYA..
mungkin skrg kita rs pilihan kita paling tepat pd hal kita xtao apa y akan berlaku pd ms akan dtg..
pasangan kita boleh bertukar rupa or berubah perangainya.

masih lg single tetapi pendapat/idea anda seperti org y sgt pakar dlm bidang/soal sebegini..





p/s : inginkan wanita y soleh utk dijadikan ibu anakku kelak..amin~

AdeLaide NinaSe.. said...

Huhu.. (^^)v

pemikiran nina matang daripada usia... hoho...~

tapi jiwa budak2 lg... kdang2 terlepas laku jgk... haha =p


berfikir... dan teruskan berfikir...

apa guna Allah kurniakan akal kepada kita... ♥

3rdmarch said...

Ooo..ya ka..
xtau plak cek..
cek x knl lg cik nina ni..

baguih la..
nt jmpa calon cepat2 hang nikah naa..
kui3~

teruskan berpikiaq.. ;p


p/s :

berpk tanpa iman boleh menjdkan seseorang itu pencuri y hebat..

beriman tanpa berpk menyebabkan seseorang itu salalu dicuri..

AdeLaide NinaSe.. said...

insyaallah...~

ayway, jijol nih kwn haikal ekk...
bru prasan kt blog dia...~~

xpe2... nice to know u...

ukhwafillah...

(^^)v

nina nk tnggu subuh, then nk tdo!!.. hoho.. td siapkn my report utk research laa...
[pempuan apa laa nih... hihi]

salam...~

3rdmarch said...

sgguh femes haikal si rambut pacak tajam lagi berkilat..

semua org especially perempuan kenal dia..

haish..jeles ni.. xp

ukhwahfillah juga..

lab utk research???
research apakah?
hang xda kls ka esk???

normal la 2 pompuan zman skrg..
kui3~ ;p

hahaha~





p/s : tggu subuh..jgn lupa solat subuh dlu..sblm tdo..

waalaikumussalam~

fadhli said...

saya tertarik dgn miss susi.jumpa yg baik terus kawin.tapi...!!bukan seme perempuan macam tu lol.kalau semua perempuan macam cik susi maka amanlah.kui3

3rdmarch said...

***saya tertarik dgn miss susi***

wah..fadhli..
cik abg smart kita..

terang-terangan meluahkan kata2 y terbuku di hati..
hati terpaut pd miss susi..

cik susi da ada peminat wess..

boleh la fadhli mai jatinangor..
x pon miss susi y p ITB..
bkn jauh sgt pon..

pas ta'aruf..
solat istikarah..
klu dpt petunjuk habaq kat mak pak dlu..
klu setuju lg nikah terus naa..

alhamdulillah..
Amin~

fadhli said...

haha,koya seh mung sorang ni.ak tertarik dengan pendapat die la.ak dok perghh mu j jou,awek keliling pingang.ak tgh duk pening mikir nok wat nape cuti ni.boring seh.hmmm

Ahmad Zulfahmi said...

Salam..

Nantikan my next article ;-)

miss susi said...

mu dok lamo cuti xdok kijo deh dok usik ore jah..

apelah article abg fahmi nk buat..suprise..huuhuu..

3rdmarch said...

fadhli~

lorgh..mane aku tao..
sblm ni mu kbo..

"saya tertarik dgn miss susi"

bknnye tertarik ngan pendapat miss susi..

statement ke-2 bru mu kbo tertarik ke pendapat dia..

kui3~

xyah ssh2 cari bdk sheikh malek la..
students msia kat bandung pon rmai..
lg pon muda2 drp mu..
parents mu kan sruh pilih hok muda drp mu..
molek dah 2..

j jou awek keliling pinggang?
j jou lain 2..bkn aku 2..

awek keliling pinggang 2..
alhamdulillah la..
stakat ni bkn Muhammad 'Azizul 'Azim bin Maliki..

3rdmarch said...

gapo..

waalaikumussalam~

yerp..

kawe nantikan..

3rdmarch said...

miss susi mai dah..
xmarah 2..
tanda setuju 2..
kui3~ ;p

sekali sekalo gurao2..
ngusik2..

byk jah kejo ni..
mintak2 berjalan lancar..

beso la 2..
boss besar kito ni penoh dgn kejutan..

nur khairunnisa mohd azuhar said...

aduh.. ramai deh minat ngn bloh ni ;p
x abeh2 suh ak bca ea, kan dgn comments pom da bca..

cam bgos je pndapat setiap orng.
=).
btw agreed ngan pndpt psl kalo cri kesempurnaan sgt,lastly xde pe
~yg dikendong berciciran,yg dikejar xdpt
~eh,btol x? ker tbalek?
heheh

3rdmarch said...

nurnis~

baca blaka la..
xkesah..
saje je nak sroh demo ngulas skit pasal persoalan ni..

hak individu utk bg pendapat masing2..

kejar ngan kendong molek la klu nak blaka gop..kui3~

tp bole ke nak blaka???
tamak tol.. ;p

Iman Aisyah said...

Salam,
1st time komen di sini ...

hangat lak entry kamu ni..pada akak laa bergantung kpd situasi dan hubungan kita dgn die..dan niat dan tujuan kita pada perhubungan itu ..

jangan yang dikejar tak dapat yang di kendong berciciran..merasakan untuk mencari yg terbaik tapi kita kena berusaha menjadi yg terbaik!insyaAllah(^_^)

3rdmarch said...

waalaikumussalam..

kak tasya..
slmt mengomen buat kali pertama..

xde la hangat sgt..
dah sejuk pon..
ehee~

betol3..

situasi dan persekitaran amat penting utk diambil kira sblm membuat apa2 keputusan..

niat dan tujuan juga penting..
klu niat dan tujuan nak main2 baik xyah kan..

yerpp..
kita sendri juga perlu jd y terbaik..
brulah balance skit..
kui3~






p/s : tp laki klu berkenan ke perempuan y "kurang" baik..berniat kawen ngan pompuan 2 utk membawa dia ke jln y benar pun apa salahnya..jgn jd koho xbaik dah le.. (n_n)v

Anonymous said...

wow,mcm menarik je..
rmai org commnt...
emm 4 me, from wat i've learnt b4 dis( cite dlu la, skrg dh x...)
emmm...u cnt find mr/miss perfect..ever...
in dis 'cintan cintun' or jodoh thing, kite pegang la ayt surah An-Nur:26...
itu leh jd pemangkin tuk kite jd lbh baik,tp kne la lillahi ta'ala.
n..mcm ad commnt kt ats,setuju sgt pe die ckp..xsemestinya yg kite rs die tu lbh baik, mmg btol jodoh kite..(Al-Baqarah 216)
mungkin Allah dh takdirkn kite ngn org lain..
so myb bare in mind, smpai kapan pn, kite xtau jodoh kite...myb da kawin 40thn pn, kalo dh bkn jodoh, end up juge..
ape yg leh kite buat, doa+usaha(bkn usaha mncari/usha/m'gatal,haha tp usaha utk berubah ke lbh baik)+tawakl..
sori mbebel plak kt blog org...heheh
p/s:wan sy asked bout u, die jeles nape awk cuti lm,tp cucu die cuti seminggu je,hahah,naseb2...
-kupu2-

3rdmarch said...

-kupu2-

how r u ek?
tnya kbo psal bombing kat sna pon senyap je..
tiba2 je kupu2 terbang ke sni..

drp luahan hti 2..
it looks like u had a lesson from d experienced.. ;p ;p ;p
sama la kita..cite dlu skrg dah x..
better late than never kan..

psal surah an nur : 26
betol la..
kita usaha jd y terbaik..
lps 2 berdoa dpt y terbaik+sesuai utk kita..
pas 2 tawakal..

sbb kita xtao siapa paling sesuai dan terbaik utk kita except THE CREATOR..

x pe la..bebel la..rs2nya semua membebel kat sni except boss besar kita kat atas 2 sruh tggu his next article..hahaha~

penjelasan surah an nur : 26 bole dibaca di link ini : http://hafizfirdaus.com/content/view/105/56/





p/s:ur wan always has a topic 2 talk about ek..nak wat camne cucu dia nak jd doc..cucu sedara nak jd pharmacist je..kbo gitu ke dia.. ;p ; p; p

Luqman said...

setialah pada yang telah kamu luahkan kasih sayang itu, kalau la kamu tersiksa atau kurang senang brsama dia pun hanya lah siksa di dunia yang bersifat sementara ini, jadilah insan yang mampu memberi madu setelah menerima racun.......
belum tentu perempuan yang kamu sangka lebih baik dari yang telah kamu miliki itu lebih baik setelah kamu milikinya....
berkemungkinan yang kamu cintai itu tersimpan keburukan di dalamnya dan berkemungkinan yang kamu benci itu tersimpan kebaikan di dalamnya(al-Qur'an)....

kerana manusia ini pada kebiasaannya akan hilang sifat dan rasa keinginannya pada sesuatu setelah mendapatnya, yakni tidak ada rasa bersyukur....
manusia yang beriman mampu bersabar, tetapi kurangnya rasa bersyukur dengan segala nikmat2 ALLAH....
dalam kisah Umar r.a. yang pernah ditanya oleh seorang rakyatnya mengapa beliau tidak menceraikan isterinya kerana sikap isterinya, beliau menjawab, itulah cara Allah hendak mengurniakan pahala yang banyak kepada hambanya hanya dengan sifat sabar....
sabar aje laaa.....

unwanted said...

aahhh..
susah gak nk jawab persoalan macam ni..:).
kalau aku la, suruh si dia berubah dahulu.
kerana katakan terus kepadanya, aku mahu yang terbaik untuk diriku dan dirinya.
sebab kalau bab nk berkahwin, kena pilih yang betul² kita suka dan sayang.
kalau kahwin dengan 'x rela' sangat, sebab itulah mudah berlaku kes penceraian dan kecurangan.:).

*F.Y* said...

Salam.
Nak gelak dulu. hahaha. Ni jugak persoalan yang hang letak kat group fs tu kn...sbb tu cm mls je nak layan..tapi persoalannya:
lebih baik mcm mana tu? lebih banyak persefahaman? lebih baik dr segi agama? dari segi apa?

Bagi saya, kalau dah sekadar kawan sahaja, tak lebih, dan anda tidak memberikan sebarang harapan pada kawan tu, then silakanlah. tapi kalau dah sampai tahap dah pinang, nak kawin dah, apa kes? kalau tak pasti then kenapa dipinang?

Wanita ni, ujian je... Apa yang kita harapkan dari hidup ni sebenarnya? Adakah kita hanya mengejar kesempurnaan? Lepas tu kalau ada benda yang kita tak suka, terus nak tinggalkan? Maaf, saya tak mahu lelaki sebegitu.
Kalaupun pada saat ini kita rasa ada orang yang lebih compatible dengan kita, adakah kita yakin di masa hadapan pun akan still sama macam tu? Tak kan?

Jawapannya senang je kalau kita kembalikan pada Allah, pasti akan jumpa jawapannya. Buatlah apa yang kita rasa Allah suka, walaupun itu mungkin bukan yang kita suka. Because in the end of the day, His bless is what we hope for, and nothing else. Dunia ini dan semua di dalamnya hanyalah ujian semata-mata.

Wallahua'lam.

3rdmarch said...

Luqman

terima ksh kerana dtg dan mengomen..

komen hang ni..cek tgk sesuai kpd y sudah bertunang dan y dah menikah..

sgt sesuai utk mereka..
bersabar dan saling menerima kelebihan dan kekurangan pasangan adalah sgt penting utk hubungan seperti ini..

3rdmarch said...

wow..
unwanted was here..
1 penghormatan..kui3~

ada benarnya kata saudara unwanted ni..

give ur partner another chance..

cakap pasal kes2 curang ni..

geli bl baca tentang sesetengah kes kat blog unwanted ni..

bkn geli baca blog dia..
geli baca kes 2..

btw,thanx 4 coming~

3rdmarch said...

waalaikumsalam..

nak wat camne..setiap kli cek post kat blog ni,automaticlally keluar kat fb 2 skali..

actually soalan ni terbuka kepada segala segi..

sebab tu cek xpenah cakap mana2 pendapat pun salah..

actually tu la sifat manusia..
macam luqman cakap..

"kerana manusia ini pada kebiasaannya akan hilang sifat dan rasa keinginannya pada sesuatu setelah mendapatnya, yakni tidak ada rasa bersyukur...."

sbb 2 pas pinang pas nikah..ada y berkenan kat y lain lg..tu pon atas beberapa faktor lain..

mungkin ada org lain y mai kacau/menggoda..atau pasangan sendri y gatai "tergoda" kan diri..

ya..hidup adalah ujian semata2..perhentian sementara..tetapi perlu dihadapi dengan penuh tabah dan penuh makna..biar nanti terasa manisnya kehidupan berlandaskan jalanNYA..

ayinn said...

salam,.

rs tertarik lak nk komen,..
ahaha,..

jwpnnya,.. saya PASRAH,..
ajal, maut, jodoh, pertemuan di tanganNYA,..
jika 'dia'lah jodoh saya, maka, saya terima dengan hati terbuka,..

3rdmarch said...

waalaikumusalam..

pasrah???

di manakah kedudukan anda utk pasrah???

qishie said...

aaaa...tak tau la saya..

ahahha..boleh tak cemni?

3rdmarch said...

boleh..awat xbolehnya..boleh laa..
boleh..boleh blaaahh..kui3~ ;p

***just kidding~