Saturday, July 4, 2009

p/s : i love u...




Bismillahirrahmanirrahim...



Pagi tadi saya pergi ke sekolah lama.Memenuhi undangan rakan sekolah untuk menghadiri meeting untuk Profesionalism Camp yang bakal diadakan pada 8-11Julai ini.Camp yang dikendalikan oleh alumni SHAMS ini bertujuan untuk untuk berkongsi idea dan membantu MPP baru SHAMS untuk penggal ini.Ternampak adik-adik yang masih bersekolah melakukan pelbagai aktiviti.Saya musykil kenapa ada pelajar perempuan sahaja?Mana pergi pelajar lelaki yang lain?Mungkin mereka outing atau lebih selesa berehat di asrama memandangkan hari ini hari minggu.Apa-apa pun sejuk mata memandag mereka dengan penampilan suci yang belum dinodai anasir-anasir luar(ye ke?boleh percaya ke ni?).Namun hati ini turut terfikir,apakah mereka mampu mengekalkan penampilan seperti ini setelah keluar daripada SHAMS kelak?Apa pun yang bakal berlaku saya doakan anda(kita) semua sentiasa dilindungiNYA.InsyaALLAH...



Sekembalinya saya ke rumah,baru sahaja tadi ketika asyik membaca blog.Tanpa disedari saya dibawa ke laman web Sisters In Islam a.k.a SIS.Ketika melihat laman web SIS saya tertarik dengan suatu isu yang tertera di situ.Kalau bercakap tentang SIS isunya pastilah bersangkut paut dengan wanita atau perempuan.Isu tersebut ialah mengenai pakaian seragam sekolah atau lebih mudah disebut uniform yang dipakai oleh kaum Hawa iaitu baju kurung ke sekolah.Saya tidak tahu apa pendapat orang lain tapi bagi pendapat saya sebagai lelaki,sudah cukup untuk menarik anak mata ini untuk melihat sekali pandang sahaja tanpa berkelip-kelip.










Suka atau tidak tetap ingin saya katakan di sini uniform sekolah terutamanya sekolah biasa boleh dikatakan mencolok mata.Kebanyakan pelajar di sekolah agama tidak mempunyai masalah dalam isu ini memandangkan mereka diwajibkan memakai tudung labuh.Saya pumya pengalaman tiga tahun belajar di sekolah agama dan dua tahun di sekolah berasrama penuh.Ternyata undang-undang pemakaian uniform di kedua-dua sekolah ini berbeza.Tetapi memandangkan sekolah berasrama penuh yang saya pelajari sedikit sebanyak berorientasikan agama dan kebanyakan pelajarnya merupakan pelajar sains tulen agama,maka ramailah yang meneruskan etika berpakaian yang dituntut agama itu sendiri.Alhamdulillah..Manakala yang minoritinya dari sekolah biasa turut tetap dengan cara pemakaian dari sekolah mereka yang sebelumnya.Maka yang minoriti inilah yang menjadi daya tarikan anak mata pelajar lelaki ketika itu.



Diakui uniform pelajar perempuan merupakan baju kurung yang merupakan pakaian warisan nenek moyang bangsa Melayu.Ya,itu baju kurung.Tetapi perlu difahami di sini pemakaian baju kebangsaan sahaja tidak cukup untuk menunjukkan kita mematuhi ajaran yang diwahyukan kepada kita melalui baginda Muhammad S.A.W.Perpatah Melayu berkata adat bersendikan syarak,syarak bersendikan Al-Quran.Tetapi syarak yang bersendikan Al-Quran manakah yang menuntut kaum Hawa mendedahkan bentuk badan,dada dan rambutnya? Saya tidak menyalahkan mereka yang mempertahankan adat bangsa dan pemakaian baju kurung.Tetapi perlaksanaan undang-undang biarlah kena dengan caranya.Baju kurung yang dipakai janganlah terlalu nipis,butangkanlah butang di dada dan bertudunglah seperti yang diajar oleh Islam yang syumul.





Sejuk mata memandang..tenang hati memuji...





Wahai kaum Hawa yang saya cintai tunjukkanlah bahawa kaum Hawa ini bermaruah dan bermartabat tinggi.Jadilah seperti pohon semalu.Bukan seperti makanan yang pernah dihinggap lalat.Walaupun nampak sedap tetapi tidak lalu dimakan.Jika dimakan,membawa bencana kepada pemakannya.Kata-kata ini bukanlah mahu menghiris hati kaummu bak mata pedang tetapi ikhlas datang daripada mata hati.InsyaALLAH...







p/s : i love u...















Ma berkenan dengan banyak anak kawan-kawannya yang bru blk drp Mesir...
Apakah???
o_0

16 comments:

duha said...

salam..
btul..adat tak semestinya memenuhi syarak..

islam tak menghapuskan adat..selagi adat itu tidak bercanggah dengan syariat islam..iA tade mslh..tapi kalau dah melanggar hukum Allah, syariat harus diutamakan..

p/s:tak lama dah laa tu kalau mak da bekenan..tahniah :p

3rdmarch said...

waalaikumussalam~

2 la..xkesah la adat melayu ke cina ke india ke atau mane2 adat lain..xsemestinya memenuhi syarak..

biar adat y mengikot syarak..
jgn syarak y ikot adat..

penah jupe bdk STF pki kimono ngan tudung..cun la plak..

bayangkan org2 jepun pki kimono ngan tudung..mesti comel gile.. o_0

"adat bersendikan syarak"

betol ke org maleayu malaysia ni?
atau kata2 je?

p/s : ma berkenan ngan penampilan diaorg je..klu jumpa cik dudu pon dia berkenan gak kot.. xp xp xp

miss susi said...

hmm..lme xdgr isu2 psal kat skolah..erm..mmg btol,pemakaian uniform skolah perlu lebh ditekankan terutama pelajar2 permpuan..tdung makin jarang,kain mkin singkat,ish...sedihh..hmm..nk sng,masuk skola pompuan2..laki2..asing2..tu lagi best..(ade pengalamn,skola pompuan lagi best dri skola cmpur..hehehe)..

p/s=cik du n en jijol ade ap2 ke?lalalalala~

duha said...

hye sue..
kite jumpe sekejap lagi ya~

3rdmarch said...

hurrmm..
act xde msalah sbenarnya campur ni..
cuma kene betol la caranya..

klu asing2 pon kat skola pompuan mesti ade gak cikgu laki kan?isap pam lagi..tukang kebun sume..

klu skola bese nt mesti kene kuar bl nak blk skola..
org2 kat luar skola 2..
xkan nak tutup mata kot..x psal2 accident kat dpn skola..

so,kene jaga gak adab pemakaian..
kan3?

p/s :
errkk..ada pape?ape y ade pape 2 cik su? o_0

3rdmarch said...

adeih..cik dudu..
nak jumpe pon xyah la wat appointment kat sni..

-_-'

miss susi said...

sklah sye xde cikgu laki..satpam pn pompuan..hahaaha..
erm..bkn perempuan je yg maen peranan..lelaki pn kna tundukkan pandgn..jgn nk salahkan perempuan smata-mata...kdg2 pompuan yg litup pn lelaki nie bole tgk transparent..tak ke gitu??
n kalo hanye perempuan je maen peranan,mcm mne kes nenek kna rogol?hmm...so,sme2 maen peranan..tundukkan pndgn ye..jgn nk cuci mata je..(emo kah sye??apekah~huhu)..

p/s=xde pe la...sje grau..ye duha,sharing is caring..caring got something..ahaks..

3rdmarch said...

Ooo..
ye ke?
mmg xde makhluk bernama lelaki ek kat skolah 2?
skolah apa 2?

tao pon laki bole tgk transparent..
klu awl2 lg dah tunjuk..lg la suka anak adam 2..

so,tolong la kami anak2 adam ni jg pandangan kami ni..malu la skit kami nak transparent klu tgk hok tutup litup 2..klu x pon at least ssh la skit nak transparent 2..

klu kes luar biasa 2 masalah dalaman 2..
mungkin juga dia dirangsang oleh y sexy y dia tgk tepi jln ke atau mane2..sbb xle tahan nenek y jd mangsa..

x emo pon..normal la..
kita perlu saling menasihati dan menolong sesama kita..
kan3?

p/s : hahaha..fham je sbenownye..cik susi pon klu jupe ma sy dia iA berkenan gak.. ;p

duha said...

caring got meaning laa sue..bukan got something~

Dr Amad said...

Baju kurung itu sudah bagus dan menutup aurat...masalah pada jarang. Adat yang seiring dengan syarak, diraikan oleh Islam. Tidak perlu kita skeptical dengan adat yang baik.

Melihat wanita memang indah,tapi Allah pesan supaya kita lelaki tundukkan pandangan,tak kiralah wanita itu bertudung labuh ke idak...mata tetap perlu jaga. Jangan dek kerana deme tu sudah menutup semuanya dengan sempurna, kita pula duk tenung sampai tembus.

Mahu insan solehah,kene kerja macam orang soleh...

Itu sunnahtullah

3rdmarch said...

sheikh..

ye..tidak perlu skeptical..

‘Seindah Hiasan Dunia Adalah Wanita Solehah’

2 la..
susah nak control mata ni..
kene2 plak bidadari dunia..
haish..

kene la jaga blaka..
hop puan jg pemakainnya..
hok laki jg pandangannya..
dan begitulah sebaliknya..

sape xboh berbini solehah?
rasa2nya tnya laki jahat pun dia nak kawen ngan wanita solehah..

marilah berusaha dalam menuju menjadi insan y soleh..

p/s : terkeluar pasal kahwin pulak.. o_0

Haf said...

ade can laa adek jijol kte ngn farah hana ek?

3rdmarch said...

apakah maksud ko wahai kak hap???

ooppss..silap..nenek hap...

ta faham la.. ;p ;p ;p

Haf said...

eceh,jijol...buat2 xtau plak die.mcm laa org xtau die suke kat farah,tetttt!!!

neway,diriku tua di ukm nmpknye,wuu~~~xmo jd nenek.nak kawen!!!!calon xde,sedey2...

3rdmarch said...

hap ni..
sebar gosip lak kat sni..
jatoh la saham aku.. xp
aku saje je gurao2..
nyakat dia kat group fs 2..
adeih~ -_-'

pg la carik calon..
calon xkan jatoh dri langit klu x dicarik.. ;p ;p ;p

AdlineLime^-^Tea said...

salam..
maaf mencelah~

baju kurung time skolah...bju yg sgt2 ku rindu smpai skrg....huhuhuhu..

walaupun dh 4 thn tggl kn skolah...tp...still terigt2 moment mse tu...sedey gak la coz x byk gmbr pkai bju skolah (no hp,no kamera time skolah)...nk tgk blk kne buka alumni skolah..

yet..mmg kne tekan kn la skema pemakaian baju kurung tuk student prempuan (ceh..ayt x leh blah)...tp..tu la manusia...dh ade peraturan but still nk langgar..tul x?

time skolah dulu..ade je yg bertudung but tudung mmg pendek abih...bju kurung tu kalu leh nk ketat...pas tu turun-naik tangga x nk angkt kain tinggi2 (bkn nk mengata but...sakit ati + sedey bile terigt blk time tu...)
mmg la sume perempuan...but cikgu lelaki still ade kn?

ntah cm ne la skolah tu skrg ye...last time sume junior, Alhamdulillah...baik2 sume adik2 ku~