Wednesday, March 18, 2009

Testing..testing...1,2..1,2..1,2,3...




Bismillahirrahmanirrahim...




Alhamdulillah...

Tinggal di bumi asing Indonesia ini menghidangkan diri saya banyak pengalaman yang mungkin tidak akan saya alami jika berada di Malaysia.Pengalaman yang berbeza dan menarik.Kalau sebelum ini post saya mengisahkan pengalaman mendaki Gunung Geulis,kali ini post saya berkisar tentang kali pertama saya menyertai KULTUM.


Apakah KULTUM?

KULTUM merupakan singkatan kepada Kuliah Tujuh minit,suatu pertandingan di mana peserta dikehendaki memberikan ucapan atau kuliah Islamik.Seramai 18 peserta termasuk saya mewakili usrah masing-masing diberikan tema "Kesyumulan Islam".Pertandingan ini adalah sempena Bulan Kesenian Islam anjuran Biro Agama Islam KUBI(BAIK).


Sebenarnya saya tidak terfikir pun nak mnyertai pertandingan ini.Pada mulanya bersetuju dengan ajakan naqib usrah iaitu Sheikh Ahmad Fahmi pun sebab saya difahamkan KULTUM ini cuma acara memberi tazkirah di kalangan usrah.Tidak tahu pun KULTUM merupakan pertandingan dan akan ditonton oleh orang ramai.Pandai sungguh Sheikh memperdaya.


Ketika diberitahu KULTUM ni pertandingan saya cuba menawarkan rakan usrah saya,Arif Marsin untuk menggantikan saya.Diceritakan segalanya kepada dia.Walaupun dia tidak menggantikan saya,Alhamdulillah dia membantu saya menyediakan text.Ketika ini masa yang tinggal tidak sampai 24 jam.


Hati rasa macam tidak senang apabila memikirkan KULTUM.Sampai ketika kuliah pun otak saya tidak bolehberhenti memikirkan KULTUM.Maklumlah dah lama tidak berhadapan dengan orang ramai secara terus dan lebih-lebih lagi hendak memberikan ucapan.


Ketika malam pertandingan,saya ditemani Arif ke A3.3 Fakulti Kedoktoran di mana pertandingan akan berlangsung.Saya hanya berdoa kepada Allah agar diberikan kekuatan untuk berhadapan dengan hadirin dan mampu bercakap di hadapan mereka semua.Saya meminta dengan pengarah projek yang menganjur acara ini untuk menarik diri."Tidak boleh",katanya tegas.


17 peserta yang menyertai KULTUM mempunyai kelebihan masing-masing kecuali saya yang hanya membaca dengan penuh gabra.Pelbagai cara dilakukan oleh para peserta untuk menarik perhatian juri.Ada yang menggunakan handphone,jenaka,resepi untuk membuat cup cake dan banyak lagi.Siapakah yang akan menjadi juara?Saya pun tidak tahu memandangkan pemenang akan diumumkan ketika Malam Kemuncak Bulan Kesenian Islam atau lebih dikenali sebagai MAKSIM pada 29 Mac 2009.Sama-sama kita nantikan.











Edit text di POMA...



Teman,peserta dan penyokong...



Penganjur membuat undian giliran...



Para penyokong dan penonton yang datang awal...



Siapa kata basketballer pandai main basketball je???



Dengan handphone mahalnya...



Prince of Pekan...



Takbir..Allahuakbar...



Ingat Mawi je ada penyokong?Paan pun ada...



Naqibku di sebelah kanan.Tengok apa entah dalam handphone tu...



Last minute preparation...



Dengan "macho"nya...



Saya dari jauh...



Dengan penuh gayanya mengawal getaran jiwa...



Hakim-hakim...



Prof Dr.Tajol..dengan santainya...



Muniri dengan resipi "cup cake" nya...



Hadirin muslimin...



Hadirat muslimah...



MC dan penjaga masa tengah tension...



Anak Pakcik Yem pun ada...



Kacak dengan gayanya...



Judge jemputan bagi komen...



Boss BAIK bagi komen pulak...



Bersurai...
































Kalau meeting tak takut sangat cam KULTUM ni..
By the way,malam ni ada meeting..
Duha cakap nak makan saya ms meeting tu..
Apaka?
Tgk la cam mna mlm ni..










31 comments:

una husna said...

salam..
cewah2.. jijol...
atleast ade experience bagi kultum..
all da besh 4 da keputusan petandingan 0key..

duha said...

ingat tules kcik2 org tak nampak ka?? mmg nk kna makan pun..saba je laa meeting tunde kan..esok duha posa sehari demi menunggu hidangan di malam hari..siaplaa..

duha said...
This comment has been removed by the author.
dr.radzi said...

kalau tak cakap "tak boleh" masa tu mesti tak dapatpengalaman tu kan? hehe...

3rdmarch said...

salam..

2 una : Alhamdulillah..ada la experience skit2..ehee~
btw,kat jogja xde ke???

2 duha : ermm..tggu je la post mortem nt..takut gak meeting tp lg takut kultum..huhu..tgk sape mkn sape nt..haha~ (n_n)v

2 dr.Radzi : ye..ye..tq 4 forcing me..n tq 2 my naqib 2..

fArHaNa said...

sapa bagi kebenaran ltak gambar aku?? sape sape? cuba cakap.heh

3rdmarch said...

Salam..

farhana..
Allah S.W.T izinkan..
dengan izinNYA gambar anda berjaya di"upload"kan..

(n_n)v

haikal ambri said...

hahahha...betul2..saya sokong farhana!!!

3rdmarch said...
This comment has been removed by the author.
3rdmarch said...
This comment has been removed by the author.
3rdmarch said...

2 haikal :

tak bersyukur tol ko ni..

-_-'

den nolong promote 2..

ehee~

(n_n)v

p/s : tao la da smakin maju blogging skrg ni..

joegrimjow said...

heh
ko ni de blog, bawu tau
hehe

ape ec die?
nak gak tau ko cite pasal pe

fArHaNa said...

tolong promote???? uhuh
xperlu kot...

haikal sokong? x sangka..hahaha.

3rdmarch said...

salam~

2 joegrimjow : sajo jah bru ltok kat shoutout fs..perase gop eh mu..haha..

2 bintu yem : xpe la..ko xtao pape..ni antra aku ngan prince of pekan je..huhu..

muniri edogawa said...

selamat jijol letak gamba sy yg sopan skit.....kalo x....
huh sape la pegi letak gamba sy kat simbiosis..buruk pulak tu..abes kwn2 gelak=)

duha said...

kak muniri..resepi kek tetap di hati walau bagaimanapun gambar anda..hehe

3rdmarch said...

salam~
2 muniri goalkeeper(ubah skit)..
saya pk dlu sal hti n prsaan org len sblm letak gambo org 2..
kat dlm simbiosis 2 bkn saya y letak..keje saya amek gambo je..sal simbiosis 2 tnya atrash..ehee~


p/s:comel pe gambo 2.. ;p

3rdmarch said...

salam~

2 duha sushi : bl nak bg mkn sushi buatan duha nye???



p/s : sedang menunggu cup cake gak..

BaLQis said...

oh..masuk ek kultum??
bguz3...

mase MAKSIM, ade tak gmba aku kuar??
hahaha

Anonymous said...

salam..
waa..teringat pasal kultum dulu..ehe.lepas kultum berapa ramai kenakan saya dgn c.i.n.t.a uhuhu..

Anonymous said...

salam..teringat kultum yang berlangsung bulan lepas..ehe..gegar kaki tau..mana ada rilek..tapi lepas kultum kena usik dgn lagu c.i.n.t.a..uhuhuhu...
cik muniri,tahniah!!!dapat belajar cupcake!!ehe..belanja2..

Anonymous said...

eh,approve 1 je,uhuu..tak perasan terbagi banyak sangat

3rdmarch said...

salam..

2 balqis :

xmasok pon kultum..sje2 g depan pas 2 capap bg ucapan tanpa diundang..wat pe gambo ko..xpenting pon.. ;p



2 anonymous :

mace knl jah sapo demo nih..ce knl kan diri gop skit..dop best r gune anonymous ni..cewah..c.i.n.t.a je ke???bkn pasang byk lagu ko hri 2???tao la rmai peminat.. ;p

sy sokong anda..muniri cup cake..bl nak blanje nye???btembung byk kali dah kat jatinangor ni..blanje je blm lg..ehee~ =D

fArHaNa said...

lmbtla plak reply..tp nk reply gak. hahah.

apakah???

huhuhh-_-''

3rdmarch said...

2 farhana :

tao la menang hri 2..
trus jrg singgah sini ek..
mentang2 la pemilik blog xmenang pape..
huk3..

fArHaNa said...

apakah lagi skali???
haha..
judges salah bg award tu..pas hbs tu dorg suruh pulangkan.......

3rdmarch said...

2 farhana :

eleh..alasan2..
yang penting penah pg depan amek award..
den amek gambor je...

3rdmarch said...
This comment has been removed by the author.
fArHaNa said...

haahah rilek2 masuk pn bkn utk dpt adiah...masuk tu utk mnyampaikan sesuatu walopn diri ni bukan baik mana pun...amek ko kne ceramah.wakaka

kalo nk adiah sgt g kdai adiah beli sndiri. ngeh2

fArHaNa said...

hoho
masuk bkn utk dpt adiah, masuk tu utk mnyampaikan sesuatu walopn last minit n walopn diri bknla bek sgt pn...hoho. adiah tu bonus je..
amek ko kne ceramah hahaa.

nak adiah? g kedai adiah, beli la adiah utk diri sndiri keh...ngeh3

*peace* *-*Y

cameraman pn glemer ape.ahahahh

3rdmarch said...

2 bintu yem :

apa2 la makcik oooi...

den xgilo glamer...

bertugas dgn ikhlas... ;p

btw,kucing kat rmh den da beranak 3..

hepinye..wawawa...

jgn jeles... ;p ;p ;p