Wednesday, February 11, 2009

Tanpa ku sedari...




Bismillahirrahmanirrahim...





Tinggal 4 hari lagi sebelum saya pulang ke Jatinangor.Berat hati la plak nak balik.Walaupun bosan je sebab cuti kali ni tak berteman sangat,tapi sebab dah biasa relax kat rumah je untuk sebulan ni menyebabkan jadi malas plak nak balik.

Act td buka la blog U-mate saya,medical student.Saya pon dengan tanpa segan silu dan tak dijemputnya bagi la comment skit pasal apa yang dia post kan(Ye ke skit???).Pasal politik kat Perak(pd hal comment psal Perak 2 skit je).Yang dasyatnya tanpa saya sedar panjang gila comment y saya bagi.Comment y terpanjang kot y pernah saya bagi.Kepada tuan punye blog,maaf ye.Sesungguhnye semua 2 berlaku tanpa ku sedari..huhuhu~

Ni la apa comment y saya bagi kat dia:




Salam~

Pasal memilih 2,aku tidak maksudkan sultan..
Aku tahu sultan tersepit..
sultan sebenarnya tidak mempunyai apa2 kuasa melainkan sekadar lambang orang melayu..
Yang aku maksudkan adalah mana2 pemimpin drp mana2 parti.

Di sini aku hanya mahu menegaskan..

1.Perubahan sistem pemerintahan tidak akan berlaku secara aman melainkan kita mengubah mind set kita semua,terutamanya org Melayu y menjadi majoriti d negara ini.(Di zaman Nabi SAW pun pertumpahan darah tidak boleh dielakkan.JIHAD tetap ada)

2.Perubahan mind set ini xakan berlaku jika tidak dimulakan.Jd kitalah y perlu memulakan.Jgn tunggu orang lain.

3.Perubahan memang ditakuti kebanyakan org terutama sekali y mempunyai kepentingan.Seperti sultan,parti pemerintah skrg dan org melayu sendiri.Mereka takut kehilangan keselesaan y mereka ada skrg tanpa memikirkan keadilan dan kebenaran.

Cadangan saya..
Ikut contoh Nabi SAW..
1.Tegakkan akidah dan mind set kita dahulu.
2.Berdakwah untuk menyampaikan ajaran y benar dan mengubah mind set org2 lain.
3.Apabila mendapat pengikut atau sokongan,insyaALLAH mudah untuk mengubah sistem pemerintahan y ada..





Mengenai sistem kesultanan melayu di msia..

Mengikut kajian sejarah..
senario zaman kesultanan melayu sama dgn senario y berlaku ketika d zaman gelap d eropah sebelum renaisance berlaku.

Rakyat->Pembesar->Raja

Di mkana rakyat mbyr cukai kpd pembesar untuk mendapatkan perlindungan diikuti pembesar kpd raja..

Kita ketahui zaman gelap eropah merupakan zaman ketika ilmuan barat belum lagi menceduk dan mengambil ilmu2 drp dunia Islam..

Apa y cuba dikaitkan di sni adalah zmn kegemilangan melayu dahulu sebenarnya sgt2 lah mundur hanya sama dgn zman gelap.

Kebanyakan sultan hanya berperang demi kedudukan mereka shja.Adk beradik berebut takhta.Pengkhianatan,tamak,angkuh dan gila kuasa.Mereka didaulatkan tidak kurang hebatnye dgn firaun mendulatkan diri sebagai Tuhan.Tidak boleh dtegur.Kalau tegur dikatakan derhaka.
Penentangan penjajah pun bukannya demi rakyat tetapi demi mahkota kedudukan.Tidak dnafikan ada seorang dua y bagus.Tetapi institusi seperti ini tidak stabil dan tidak tepat dgn Islam.

Ada sebuah kisah di mana Nabi SAW membeli sesuatu d kdai.Tuan kedai itu cuba mencium tangan Baginda SAW ketika Baginda mahu mebayar barangan y hendak d beli.Baginda lalu menarik tangan Baginda sambil mengatakan bahawa Baginda bukanlah raja dan tidak suke dperlakukan sedemikian.

Seperti y diketahui kedudkan sultan dantaranya ketua org melayu dan ketua agama Islam..

Pertikaian pertama:
Dsh ketua org melayu.kenapa pg skolah kat luar negara?
Mostly anak branak skolah kat England.Dah org malayu..pg sekolah melayu la kan..sekolah kebangsaan.. xpon sekolah agama..bagus skit..
At least McKK ada..
Pergi sekolah jauh2 tapi b;lk msia kejenya just sign 2..sign ni je..
Bukan ada kuasa pon..
Membazir duit rakyat je..

Pertikaian kedua..
Sebagai ketua agama Islam..
Apakah y mereka semua tahu tentang Islam?
Adakah mereka mendalami dan amalkan?
Sebagai ketua dia sepatutnya tunjukkan contoh y bagus..
Role model kpd rakyat..
Patut la rmai x pkai tudung..
ikot bini sultan rupanya(mintak maaf kpd kaum hawa).
Mostly sultan2 kaki perempuan.
sultan johor tampar mufti..
pakaian istiadat pon byk pengaruh hindu buddha lagi..
Memalukan Islam je..

Sedangkan kita tahu institusi kesultanan ini hanyalah sebagai lambang.Lambang negara.

Lambang sahaja.Tidak berkuasa apa2.
Bukankah pembaziran yang teramat apabila kaedah ini digunakan?
Kereta mewah,mknn enak2,nak 2 ada nak ini ada.Mereka duduk dgn senag lenang d singgah sana sedangkan Kerjanya hanya meluluskan itu ini shaja.Logikkah?
Sedangkan Nabi SAW sbagai Ketua umat dan para sahabat khulafa' arrasyidin y dijanjikan syurga pon tak cam 2.
Pembaziran 2 jika di salurkan dgn betul insyaALLAH dapat membangunkan ummah..

Kita tahu sistem ini telah dguna pakai oleh org dlu2..

Pada pendapat saya..
Kita semua tidak sempurna dan tidak terelak utk melakukan kesilapan..tak kira lah org dlu2 ke org skrg..
So,menjadi tanggung jwb kita y masih ada ini lah utk membetulkannya..

Biar derhaka sultan..
Jgn derhaka Tuhan..
Tiada y layak dsembah melainkan ALLAH..

Pilih lah yang terbaik...

p/s:Kalau ada salah apa2 tegur ye..
maaf jika terkasar bahasa terlanjur bicara..maaf juga sbab tulis byk2..

Wasalam..





Fuh..panjangkan..
Sangat2 x disangka..
Bkn comment lagi ni..
Dah jadi discussion ni..

Hehehe~











Sejak bila ntah aku dah jadi semakin rajin menaip ni?
Sesungguhnya kita hanya mampu merancang...
Tetapi ALLAH jua yang menentukan...

2 comments:

fArHaNa said...

komen kat blog aku tu ke?
hang saja je tuka font dia tu kan...ceh...
tp plz check back to my post.
any comments lagi silalah diberikan. =p

3rdmarch said...

salah ke aku tukar font???